Ten Brinke Foundation - Actuele projecten14.06.2018

Koeienproject Sri Lanka

Ten Brinke Foundation heeft in april 2015 groen licht gegeven voor een nieuw hulpproject in Sri Lanka. Voor dit project worden 30 melkkoeien aangeschaft en verdeeld over circa 20 gezinnen in de arme regio Solepura. Het project is gestart in samenwerking met Stichting HAS (Nederland) en NEDLA (Sri Lanka).

 

Gedurende dit project worden 20 personen opgeleid tot melkboer bij een lokale instelling. Hier leren zij hoe zij koeien moeten houden en wat daarbij belangrijk is. Als onderkomen voor de koeien is er een open schuur gebouwd. Overdag zijn de koeien buiten om te grazen.

 

 


Update juni 2018 - 
Op 7-6-2018 bezocht Father Ajith uit Sri Lanka ons hoofdkantoor in Varsseveld.

Father Ajith, priester van een katholieke kerk in Sri Lanka en tevens het aanspreekpunt voor de Ten Brinke Foundation, zorgt ervoor dat het koeproject in Sri Lanka goed wordt beheerd.

Ajith vertelt: “Het koeproject heeft een grote impact op de omgeving van Giribawa, dichtbij de stad Galgamuwa. Momenteel zijn 34 gezinnen zelfredzaam dankzij het project. In totaal  beschikken deze gezinnen over 56 koeien. De meeste gezinnen hebben 2 koeien. Om de maand komen de boeren bijeen om elkaar te helpen. Tijdens deze bijeenkomsten worden kennis en ervaringen gedeeld en problemen en plannen voor de toekomst besproken”.

Verder vertelt Ajith dat er binnen de klantenkringen van de boeren ook weer werkgelegenheid wordt gecreëerd. De melk wordt gekocht door een kwarkfabrikant, die van de melk zijn eigen kwark maakt. Hij kocht een eigen bestelbusje van het geld dat hij heeft verdiend met het verkopen van de kwark. De kwark wordt verkocht in kleipotten, gemaakt door een andere familie, die zichzelf nu van levensonderhoud kan voorzien door de verkoop van de kleipotten.


Update juli 2017
- Met behulp van de Ten Brinke Foundation worden er dit jaar in totaal 24 nieuwe koeien aangeschaft voor 16 nieuwe gezinnen die op de wachtlijst van het project staan. Sommige gezinnen zullen twee koeien ontvangen. Dit is echter afhankelijk van de grootte van het gezin en de beschikbare grond om de koeien te houden. 

De boeren vormen samen een gemeenschap waarin zij kennis en ervaring over de landbouw, koeien en melkproductie delen. Door het delen van deze opgedane kennis en ervaring kunnen de boeren die in het verleden zijn opgeleid, nieuwe boeren opleiden.

Inmiddels kunnen de boeren die ondersteund worden door middel van het koeienproject in Sri Lanka, hun eigen inkomsten genereren om basisbehoeften zoals voorziening van voedsel, kleding en scholing voor hun kinderen, te vervullen. Tot onze grote blijdschap verloopt het project zeer succesvol. 

 

Update december 2016 - Het koe-project in Sri Lanka ontwikkelt zich positief. In totaal zijn er al 34 kalveren geboren. De boeren hebben de bouw van koeienstallen gepland voor hun dieren, want tot nu toe kunnen de koeien alleen onder een afdak staan. Voor de helft van de kosten voor deze stal hebben de boeren zelf kunnen sparen, de andere helft wordt gefinancierd door microkredieten van Ten Brinke Foundation.

 

Juli 2015 -  Tijdens het eerste jaar waarin de boerderij werd opgericht is het projectplan voorzien van extra voedsel en kosten voor een dierenarts en de inseminatie van de koeien. De boeren kunnen met de verkoop van melk aan grote melkbedrijven in de regio een basisinkomen genereren. Door het telen van de koeien kan het aantal koeien worden vermeerderd, evenals hun inkomsten. Een ander voordeel is dat meerdere gezinnen een koe kunnen ontvangen zodra het vee vermeerdert. 

 

Ga terug

Om deze website optimaal en continu te verbeteren, gebruiken wij cookies. Door verder te surfen op de site gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie. Meer informatie